ÜRETEN KÖYLÜYE SİT CEZASI 

Çekilen gölün arazisini ektiler, hapsi boyladılar Burdur Gölü’nün çekilen arazisine sahip çıkarak ekip biçen köylüye para cezasından sonra şimdi de hapis cezası verildi. 80’e yakın köylü bu nedenle hapse girecek..

ÜRETEN KÖYLÜYE SİT CEZASI 
Yayınlanma: Güncelleme:

Çekilen gölün arazisini ektiler, hapsi boyladılar

Burdur Gölü’nün çekilen arazisine sahip çıkarak ekip biçen köylüye para cezasından sonra şimdi de hapis cezası verildi. 80’e yakın köylü bu nedenle hapse girecek

Mağdur köylüler, TBMM Tarım Komisyonu üyesi milletvekillerine çağrıda bulunarak, “Acilen bu işi çözün. Yasasını çıkarın, yoksa hapse girmedik insan kalmayacak.” dediler.

ORTAYA ÇIKAN ARAZİYİ EKTİLER BAŞLARI DERDE GİRDİ

Burdur Gölü’nün adım adım çekilmesi sonucu 171 bin dekar arazi boşa çıktı. Gökçebağ, Senir, Kılıç, Yarıköy, Yazıköy, Kışla, Askeriye li köylüler, 25 yıldır bu arazileri ıslah ederek tarıma kazandırdı. Ekip biçmeye başladı. İşgaliye parası da ödedi. Ayrıca arazinin tozlaşmasını da önledi. Bununla da kalınmadı bu arazide evi ve ahırı olanlara imar affı da çıktı.

Ramsar Sözleşmesine göre gölün etrafında üretim yasak. Ancak fiili durum gereği buralar ekilip biçiliyor. Bu işgalden dolayı köylüler Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi bilirkişilerden  oluşturduğu komisyon marifetiyle ne kadar alan arazi de ekim dikim yapıldığını tespit ederek piyasa değeri üzerinden her yıl işgaliye ücreti alıyor.

Ayrıca üreticiler hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “2863 sayılı yasaya yasaya muhalefet, SİT alanını işgal etmek, ekip biçmek ve zarar vermekten”  dolayı dava açıldı.

Davalar adım adım sonuçlandı. Köylülerin çoğuna 5 yıl 6 ay hapis cezası verildi. İndirime ve tecile uğrayanlar da var. Bugüne kadar davaları kaybeden köylülerden 100’e yakını değişik tarihlerde hapse girerek cezasını çekti.

KÖYLÜLER ACİL YASAL DÜZENLEME İSTİYOR

Görüşlerine başvurduğumuz  köylüler hapis yatmakla sorunun çözülmediğini ve buraların yine ekilip biçildiğini belirterek, acilen milletvekillerinden bu durumu ortadan kaldıracak yasal düzenlemenin yapılmasını istiyorlar.
Askeriye Köyünden Mustafa Ayar, “Bu alanı bizler ıslah ettik tozlaşmayı önledik. Üretime destek verdik. Sonucu bu olmamalı. Gerekli yasal düzenlemenin derhal yapılması gerekiyor.” dedi.

Köylülerden Ömer Gürpınar ise gölün çekilmesiyle ortaya çıkan arazide ev ve ahır yaptığını ve bunun da son imar affından yararlandığını belirtiyor. Gürpınar, bu durumun çelişki olduğunu ve buna rağmen kendisine de aynı uygulamanın yapıldığını kaydediyor. Gürpınar, bu konuda Çevre İl Müdürlüğü hakkında dava açtığını belirterek “Bize baskı yapıp burayı terk et diyorlar. O zaman beni imar affından neden faydalandırdınız? Yetkililerden ve özellikle milletvekillerimizden konunun ivedilikle ele alınmasını ve yeni yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz. Çevre köylerden 100’ü aşkın insan cezaevine giriyor. Sabıkalı hale gelen köylüler, çalıştıkları fabrikalardan çıkarılıyor. Bu eziyet son bulsun.” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

Görüşünü aldığımız diğer köylüler de “Aynı arazi bölgesinde Defterdarlık Müdürlüğü tapu alarak o arazileri yasal hale getiriyorsa bizim araziler de o hale gelsin, bize kiralansın.” diye tepki göstererek sorunun çözülmesi için Burdur Milletvekillerini göreve çağırdılar.

KAYNAK: GÜR HABER / HASAN GÜRAKSU/ BURDUR

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.